Kartupeļi ir populārs dārzenis, no kura gatavo daudzus ēdienus. Vai jūs zināt, kā pareizi uzglabāt šo dārzeni?
Ar labāko kartupeļu uzglabāšanas TikTok dalījās kāda lietotāja ar segvārdu Leen.
Kur vislabāk uzglabāt kartupeļus?
Kartupeļi ar zaļiem plankumiem vai dzinumiem var saturēt toksīnus, tāpēc daudzi cilvēki tos izmet, ja šīs vietas nav iespējams noņemt. Lai izvairītos no bojāšanās, šis dārzenis jāglabā prom no mitruma un saules gaismas.
Kartupeļiem nepieciešama laba ventilācija, un tie ilgāk uzglabāsies, ja tiks uzglabāti sausā, tumšā traukā, piemēram, atvērtā grozā. Lietotājas Leen publicētajā videoklipā teikts, ka, ja kartupeļus saliek kopā ar ābolu – tie uzglabāsies daudz ilgāk.
Tiek uzskatīts, ka āboli var kavēt dīgšanas attīstību un pagarināt kartupeļu glabāšanas laiku, izdaloties gāzēm.
Lasi vēl: Neticami! Cik ilgi jūs patiesībā varat turēt dažādas zupas ledusskapī, lai tās būtu ne vien ēdamas, bet arī garšīgas
Galvenais ir etilēna gāze – viela, ko dabiski ražo āboli un kurai ir būtiska nozīme to nogatavošanās procesā.
Žurnālā Journal of Food Science and Technology publicētie pētījumi liecina, ka etilēns palēnina ogļhidrātu vielmaiņu un palielina kartupeļu “elpošanas” ātrumu, tādējādi pagarinot to svaigumu.
Tomēr šis triks darbojas tikai kartupeļiem. Ja ābolus uzglabā kopā ar citiem augļiem, tas var paātrināt to nogatavošanās procesu, tāpēc tie bieži vien sabojājas, pirms tos var apēst.